Helt utan angrepp från vare sig sniglar eller fjärilar har ett perfekt vitkålshuvud knutit sig! Lycka! Och smaken? Ovanligt kryddig och stark. I höst ska jag mjölksyra. Mina odlingslådor med ramar fungerar perfekt!
Röd solhatt
Rödbetor och vitkål
Det är ibland svårt att veta när man egentligen ska skörda. Rödbetorna blev goda, men ganska små. Och få. Jag är rädd att lådorna var lite för välgödslade. I höst ska jag blanda ner löv och diverse skräp i lådorna för att få mer humus och mindre gödsel.
Men vitkålen! Den verkar trivas i gödslet! De växer så det knakar i odlingslådorna och fiberduken verkar ha hållit undan angrepp. Jag låter dem vara ett tag till för att växa till sig. Planen är syrad vitkål i burkar.
Gurkstaket
Gurkorna växer och frodas. Det har blivit en hel matta. Jag har täckmaterial under för att gurkorna inte ska hamna på jorden men till slut bestämde jag mig för att bygga något de kan klänga på istället. Jag tog två kompostgaller och band fast ribbor i kanterna med ståltråd. Det tog en kvart… Och slog ner dem i kanten. Stadigt och hyggligt snyggt. Jag snodde in de långa stjälkarna så gott det gick. Nu får de klara resten själva.
Mera skörd
I år har jag provat odla blomkål i pallkrage. Jag har den ständigt täckt med fiberduk men gluttade in häromkvällen och beslöt att plocka ut en och smaka. Själva blomman – eller vad den kallas – var inte särskilt stor, men smakade myyycket bra snabbkokt och med smör.
Jag plockade med mig lite av varje samma kväll. Det är så roligt att blanda och smaka av allt! Trots magra skörder känns den lilla lotten som ett ymnighetshorn i augusti.